img

Architectural Approach

B
Abhyuday School Building Tentative View

The quality of education is thoroughly linked to its architecture. Any architectural project must stem from an in-depth study of the area’s characteristics, taken in the broad geographical, climatic, cultural, functional and ideological sense. The site should provide the conceptual energy from which a campus draws life.

The entire campus is designed using the local natural Earthen exposed bricks forming spaces of learning “Classrooms” with integral Portico. This Portico is an extended learning area for each Classroom providing the external protection from glare, heat & dust while adding to the light and ventilation in each learning space. These areas ultimately creates a cavity/buffer zone thus providing the cooling to the inner wall.

Classrooms are clustered in a way to have central courtyards which are designed as multiple activity areas. This group of classrooms formulates the Teaching /Learning Cluster which opens towards the open Assembly area. The student facilities are separated from the Administration areas so to give children the required focus for educating and mentoring them to become good human beings. Each classroom is designed with educational graphics to create a joyful and meaningful experience for each child in the campus.

Each floor is connected through a separate ramp and staircase block for children to give them the much required comfort and better access. The segregated yet integrated wet services areas of each module are designed at the end to avoid any disturbance in the main central learning core.

The grand entrance foyer acts as connecting link between the Facility Block and classrooms. The entrance foyer is also the common interactive space segregating the separate entry for primary, middle and secondary students. The vehicular entry is restricted and away from the teaching areas with dedicated parking for visitors and students.

The entrance foyer is further extended with garden space and retention pond. All the passages are cross ventilated throughout as they are designed to culminate with an opening. All around road network and pathways trees and thick plantation in way to act as natural barrier restricting the heat wave in such a vast campus. The orientation of buildings takes cares of the cool wind coming from south west adding to the environmental and natural bliss.

This design of the sustainable education campus sustainable education campus of Sudha Devi Trust at Kawardha chooses to avoid solutions which owe more to an excessively conclusive or iconic architecture, but rather advocates spaces which, through the energy provided by the beauty of nature, serve the mission of the campus: the all-round education of the human being.

The Architect of the Campus M.M.Patel have been working in the field of architecture for more than four decades now on the principals to create a sustainable education campus, where architecture and nature serve as cultural elements conveying values of environmental harmony and quality.

His educational, health and religious other institutional campuses design work to generate an architectural space using renewable energy to promote sustainability and illustrate the identity of the Trust promoting the campus.